Nieuwe impuls voor Hazemeijer-complex in Hengelo

Hengelo, 27 november 2020 – Het voormalige fabriekscomplex van Hazemeijer in Hengelo wordt door Hazemeijer Hengelo BV (een dochteronderneming van BOEi) verkocht aan Roelofs en Haase, die het complex verder zal ontwikkelen. Beide partijen hechten grote waarde aan het voortzetten van de doelstellingen van het Hazemeijer-complex  – behoud van erfgoed door herbestemming. Daarom is afgesproken dat Roelofs en Haase de komende jaren gebruik maakt van de expertise van BOEi.

Arno Boon, directeur BOEi: “Wij kochten dit complex midden in de vorige crisis en hebben de afgelopen elf jaar de gebouwen en terrein op niveau gebracht; veel gebouwen zijn herbestemd. Om de gebiedsontwikkeling verder te brengen  zijn opnieuw forse investeringen nodig. 

Roelofs & Haase is een lokaal geworteld familiebedrijf, opgericht in 1921, dat bewezen heeft dit soort projecten op duurzame wijze en voor de lange termijn een impuls te kunnen geven. Voor BOEi komen hiermee middelen vrij waarmee wij in 2021 als vangnetorganisatie nieuwe grote erfgoedprojecten kunnen redden.”

Nico Haase, directeur Roelofs & Haase: “Wij werken graag mee aan de verder ontwikkeling van dit erfgoed. Het is voor ons een prachtig moment om te investeren in het complex: in 2021 verhuist Oyfo Kunst & Techniek naar het Hazemeijer-terrein. Deze bruisende en creatieve ontmoetingsplek zal het geheel nog meer tot leven brengen. Hazemeijer Hengelo sluit daarmee goed aan bij andere bijzondere projecten van ons bedrijf, waaronder de herontwikkeling van de locatie Groot Hinkeloord van de Universiteit in Wageningen, het voormalige Rechtbankcomplex in Almelo en de kloosters van de Redemptoristinnen en Kapucijnen in Velp (NB).” 

Het Hazemeijer-complex (1907) omvat een gebied van ruim drie hectare, met daarop acht monumentale fabrieksgebouwen (28.000 m2 BVO), een groot parkeerterrein en een (verhuurd) woonhuis. De hoofdingang is aan de Tuindorpstraat, de achterzijde van het terrein bevindt zich aan de Emmaweg en het complex zelf is aan de Floris Hazemeijerstraat. Het terrein wordt omsloten door twee spoorlijnen: Amsterdam-Berlijn en Zutphen-Oldenzaal.

BOEi is sinds oktober 2009 eigenaar van het complex en heeft sinds dat jaar gewerkt aan de herbestemming. De oude fabriekshallen zijn (deels) getransformeerd tot horeca, evenementenlocatie en inspirerende werkplekken voor bedrijven. In de loop van 2021 komt er in het monumentale en industriële complex een bruisende creatieve en educatieve ontmoetingsplek: Oyfo. BOEi rondt de restauratie en herbestemming van Oyfo zelf af en blijft gesprekpartner in de voorbereidingen op het openingsjaar in 2021. 


Over BOEi

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op restauratie en herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. Als Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed richt BOEi zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Zie ook www.boei.nl voor onze missie, projecten en aandeelhouders. 

Over Roelofs en Haase
Roelofs en Haase is een familiebedrijf met een rijke historie en brede ervaring in de bouw en vastgoedontwikkeling. Al bijna 100 jaar heeft de organisatie bewezen om op duurzame wijze, ook voor langdurige en gecompliceerde projecten, de gewenste doelen te kunnen bereiken. Roelofs en Haase staat garant voor het volledige ontwikkelingsproces. De aanpak wordt gekenmerkt door een kostenbewuste, praktische, open en no-nonsense werkwijze. Het behouden van bestaande kwaliteiten en het ontwikkelen van onder andere erfgoedlocaties is één van de sterke kanten van Roelofs en Haase. Met gedegen vakmanschap en een passie voor monumentale panden weten de professionals van het bedrijf de aan hen toevertrouwde panden aan de eisen van de huidige tijd aan te passen. Het resultaat is veelal een verbluffende mix waarbij het waardevolle verleden en het gebruik van hedendaagse technieken elkaar versterken. Meer informatie: https://roelofs-en-haase.nl/

Voor meer informatie: 

Michiel Rohlof, Hoofd Communicatie, Marketing, Expertiseontwikkeling & Fondsenwerving BOEi

T. 033 760 0814

M. 06 155 204 18

E m.rohlof@boei.nl 

Communicatie BOEi 

E communicatie@boei.nl